

IMPORTÀNCIA DEL PAPER DELS OBSERVADORS
En les situacions de maltractament, ademés de la víctima i els agressors, hi han els observadors. Els observadors són el col.lectiu de companys que no intervé de manera directa en el maltractament però tampoc intervé per a bé, aprobant amb el seu silenci la situació de bullying.
Lamentablement, aquesta és la posició que adopten la majoria dels companys. Açò es deu fonamentalment a dos motius; d'una banda, per la por de ser convertir-se també en víctima, i d'una altra, pel desconeixement de què poden fer per ajudar a la víctima. A més, si l'observador forma part del grup dels agressors, és molt habitual que no es vuiga arriscar l'amistat o l'acceptació del grup.
Amb el pas del temps, la situació es va normalissant i la majoria dels companys acaben insensibilitzant-se i restan-li importància. Fins i tot, comencen a veure a la víctima progressivament de forma més negativa.
Aquesta passivitat es clau en el manteniment de la situació de bullying perquè permet i reforça les accions dels acosadors. Per aquest motiu, creiem fonamental el paper dels observadors i volem que s'impliquen en la situació activament, posant-se del costat de la víctima. Així doncs, vos demanem que ens ajudeu a donar-lis veu als vostres fills i que posen el seu gra d'arena per a frenar aquestes situacions.
A més de ser una tasca de gran importància i ajuda per a la víctima, és una oportunitat que tenen per aprendre a ser assertius, a empatitzar amb altres persones, a triar lliurement els amics segons els seus principis i no deixar-se endur per la pressió de grup, i a inculcar-se valors tan importants per a la vida com el dret de respecte i dignitat de les persones, la valentía, l'acceptació de la diversitat i tants altres. En definitiva, per a aprendre a ser millors persones.
El bullying acaba quan no hi ha audiència per a observar-lo!

CÓM PODEN ELS OBSERVADORS AJUDAR A LA VÍCTIMA?
-
Pregunta al teu fill/a què es el que ocórre i què es el que pensa d'aquesta situació.
-
Pregunta-li que com es sent al observar el maltractament i com creu que es sent la víctima.
-
Explíca-li que els insults i l'exclusió social també són maltractament. Parleu dels valors i drets humans.
-
Enfatisa lo infeliç que està sent aquesta persona sense motiu justificat i anima'l a posar-se del costat de la víctima i a ajudarla quan la veja necessitada.
-
Fes-li veure que l'única manera de posar fi a la situació és actuant tots junts. Sugereix-li que ho parle amb els seus amics i que pensen junts què és el que poden fer per ajudar a aquesta persona (mostrar-li el seu suport, parlar-li amistosament, defenent-la quan l'ataquen, acompanyar-la durant l'anada o tornada al Institut, integrar-la al seu grup, etc).
-
Anima'l a contar als professors els aconteixements de maltracte cap a aquesta persona dels que siga testimoni.
-
Pregunta-li cada dia com va al Institut i com avança la situació de maltractament.
-
Reforça amb comentaris positius la seua implicació en l'assumpte i tot allò que faja per a ajudar a la víctima. Està fent una gran labor i està creixent com a persona. Anima'l a seguir!


Què puc fer quan el meu fill està sent testimoni d'un possible bullying?
Collell, J. y Escudé, C. (2004). El maltrato entre alumnos/as (Bullying). Guía para las familias.
KiVa, programa finlandés anti acoso escolar. Embajada de Finlandia, Instituto Iberoamericano de Finlandia. Turun Yliopisto University of Turku.
Guía de actuación en los centros educativos ante el maltrato entre iguales / [autor, Inspección Educativa]. – 1ª ed. – Vitoria-Gasteiz: Eusko Jaurlaritzaren Argitalpen Zerbitzu Nagusia = Servicio Central de Publicaciones del Gobierno Vasco, 2007
Las relaciones entre familia y escuela. Experiencias y buenas prácticas (2015). XXIII Encuentro de Consejos Escolares Autonómicos y del Estado. Documento Base.
Sullivan, K. (2005). Bullying en la enseñanza secundaria. El acoso escolar: cómo se presenta y cómo afrontarlo. Barcelona: Ediciones Ceac.