top of page

QUÈ HE DE TENIR EN COMPTE SI EL MEU FILL/A ESTÀ SENT ACOSAT PER WHATSAPP?

​

  • Demana-li al teu fill/a que t'ensenye les conversacions. Evalúa la gravetat de la situació i reacciona amb calma.

​

  • Dis-li que diga al acosador que pare de manera clara i respetuosa, sense posar-se agressiu/agressiva ni seguir-li el joc.

​

  • Fet això, dis-li que no responga als següents missatges. La millor manera de fer-li front als acosadors és no fent-lis cas i no conestar a les provocacions. Si el acosador no consigueix cap resporta, s'aburreix i acaba desistint.

​

  • Si el assetjament continua, dis-li que isca del grup o bloqueje al contacte.

​

  • Dis-li que no borre cap conversació i que guarde totes les evidències (fotos, captures de pantalla...). Pot ser més endavant siguen útils.

​

  • Anima'l a fer nous amics. Els acosadors no solen a atacar a qui perceben que està ben integrat i respaldat socialment.

​

  • Explíca-li la importància de no difondre informació sensible (fotos, comentaris...) que després pot perjudicar-li. Quanta més informació difonga, més vulnerable serà.

​

  • Comunica la situació al Departament d'Otrientació del centre. El Institut és el principal espai de relació del menor, per la qual cosa és fonamental que siguen coneixedors de la situació per a poder emprendre les accions oportunes.

​

 

En la actualitat, les noves tecnologies estàn a tot arreu i és quasi impossible no viure conectat a la red. Internet és una eina de treball molt útil, i també ho pot ser d'oci, a través de programes i aplicacions com ara la missatgeria online (WhatsApp), Facebook, Twitter, Instagram....que resulten molt atractius per als joves adolescents.  

 

Però com tot, Internet també amaga perills que ens poden fer caure en situacions de gran gravetat, com pot ser una suplantació de identitat, una estafa sexual/econòmica/..., una intrusió en la vida privada o un bullying cibernètic (cyberbullying), entre d'altres.

 

El desconeixement i la falta de maduresa dels joves adolescents els converteix en un col.lectiu especialment vulnerable a patir algun d'aquestos perills. Per aquest motiu, és molt important, en primer lloc, conéixer aquests perills, i en segon lloc, saber com fer-lis front i com educar als nostres fills per a fer un ús responsable i segur de les noves tecnologies.

​

​

CONSELLS PER A EVITAR ELS PERILLS D'INTERNET I FER-NE UN BON ÚS

​

  • Establir criteris d'edat per a començar a utilitzar els dispositius (mòbil, ordenador, tableta) i per a descarregar diferents programes i aplicacions (Instagram, Facebook, Fotolog...).

​

  • Establir normes d'us dels diferents dispositius (hores al dia permeses, apagar el móvil en el Institut o abans de anar-se'n a dormir...).

​

  • Inculcar hàbits de seguretat, com desconfiar de missatges de desconeguts a través de reds socials i altres serveis (Facebook, WhatsApp...), utilitzar contrasenyes segures i canviar-les amb freqüència, no entrar en pàgines poc fiables o de continguts inapropiats, etc.

​

  • Donar a conéixer els perills i explicar cóm funcionen les eines de seguretat.

​

  • Protegir els equips amb la instal.lació de les eines de seguretat adequades en tots els dispositius, incloent mòbils i tabletes (antivirus, filtres d'accés a continguts inapropiats, etc.)

​

  • Actual.lització del sistema operatiu i les aplicacions instal.lades amb regularitat.

​

  • Educar-los en valors com la responsabilitat de les publicacions, la importància de la privacitat, el respecte en les relacions, etc, i explicar-los les possibles conseqüències de fer un ús irresponsable d'Internet.

​

  • Aprofitar els casos relacionats amb aquest asumpte que hi han a les notícies per a comentar-los i enfatitzar en la importància de anar amb compte amb el que fan.

Cyberbullying: una nueva forma de acoso

Cyberbullying: cóm actuar?

BIBLIOGRAFIA CONSULTADA

​

Guía S.O.S. contra el ciberbullying: padres. Instituto Nacional de Tecnologías de la Comunicación (2013). INTECO, Madrid. 

​

Álvarez, M., Álvarez, L., Avilés, J. M. y cols. (2014). Guía de actuación contra el ciberacoso (para padres y educadores). Instituto Nacional de Tecnologías de la Comunicación (INTECO).

​

Sánchez, L., Crespo, G., Aguilar, R.  y cols. (2015). Los adolescentes y las Tecnologías de la información y la comunicación (TIC). Guía para padres.

​

Orjuela, L., Cabrera, B., Calmaestra, J. Acoso escolar y ciberacoso: propuestas para la acción (2013). Save the Children, Madrid.

bottom of page